Mat i Indien

En grej som jag verkligen gillar med Indien är maten, det finns alla sorters smaker och specialiteter, olika rätter som är baserade på olika saker. De flesta i Indien är vegetariska, men det finns miljontals människor som bor och kommer ifrån områden där fisk och havsmat är ”grundmaten”. Men alla de här olika rätterna har en sak gemensamt, och det är att de är väldigt unika och annorlunda från maten jag är van med.

Det första man tänker på är smaken, svensk mat har inte så mycket smak, speciellt inte stark smak. Men i Indien så är maten packad med smak, speciellt stark smak. I början så var det lite frustrerande att äta mat, för när jag åt maten så var jag inte direkt så stabil i magen efteråt, men man blir van efter ett tag, för vissa tar det 1 vecka, för andra över 1 månad.

Men det finns ett sätt att undvika det. Ett sätt är att inte äta stark mat direkt, man kan vänta lite med det tills man är van med den indiska maten. Så om du är ute och ska äta så är det bäst att ta den söta eller milda curryn, inte den starka.

Se också till att inte äta mat från gatan, med det så menar jag inte mat som du har hittat på marken, utan mat som säljs på gatan. Till exempel mat som säljs från vagnar eller liknande, man vet aldrig hur rent det är, hur gammalt eller om personen som har hand om maten är sjuk. Man kan få sjukdomar, vissa har till och med dött på grund av bakterier i gatumaten.

Så det bästa man kan göra är att äta mat på ett ställe som du vet har bra mat, och se till att maten inte är för stark.