Trädgårdar i Sverige och Indien

Något jag lärt mig att uppskatta sedan jag lämnade Hässleholm är att de kulturella skillnaderna mellan Indien och Sverige är så pass stora – till och med inom områden som man inte riktigt skänker en tanke i vanliga fall, eller förväntar sig skillnader. I detta fallet tänker jag på trädgårdar; specifikt funderar jag på hur så kallade mogulträdgårdar (efter Mogulriket) skiljer sig så pass från vanliga, västerländska, svenska trädgårdar. Mogulriket var det sista stora indiska riket som föll när Storbritannien till slut erövrade indiska halvön runt 1857. Det existerade dock under en lång period, mellan 1526-1857, och har därför haft en märkbar effekt på Indiens kultur, samhälle och historia.

En mycket känd trädgård i mogulernas stil är Taj Mahal, som byggdes av en mogulhärskare under en av mogulrikets mäktigaste perioder. Förutom att Taj Mahal var en fantastiskt tragisk och vacker kärleksyttring från mogulhärskaren till dennes fru, så var det också en maktdemonstration där Mogulrikets kulturella storhet lades ut för alla att se.

Medan Taj Mahals trädgård nu givit plats för en gräsmatta i engelskt stuk så var trädgården först byggd enligt persisk tradition – antika Persien lade stor vikt vid en trädgårds estetik, och just denna typ av trädgård – chahar bagh – skulle gestalta vad perserna, och i sin tur mogulerna, såg som ett fönster in till himlens lustgårdar. För det första skulle trädgården täcka ett stort område. För det andra spelade vatten en stor roll, med fontäner, dammar och dylikt i fokus. För det tredje omgärdas en paviljong av mängder med växtrika blomrabatter och -växter. Allt detta är inramat av en tegelstensmur i klassiskt österländsk stil.

Nu är Taj Mahal en extrem sak att jämföra med, men det är ett fint exempel på hur Indiens kultur ibland kan fokusera på det estetiska och vackra i livet som man i Sverige kan missa att uppmärksamma i vardagslunken. Min lekmannamässiga teori är att vi svenskar inte har en så kulturrik och framstående historia på samma sätt som exempelvis Indien har, och det framgår i saker som hur trädgårdar ser ut, teorin bakom hur en vacker trädgård är skapt, och mycket mer rörande ämnet.